Deprem bölgesinde tekstil çifte krizle uğraşıyor!

Kahramanmaraş Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık Ciğer, deprem bölgesinde istihdama büyük katkı sağlayan tekstil sektörünün depremin arkasından ekonomik krizin etkileriyle mücadele ettiğini belirterek, mücbir sebep halinin uzatılması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ın 6 Şubat’ta yaşadığı büyük depremin ardından hala toparlanmaya çalıştığını belirten Kahramanmaraş Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık Ciğer, şehrin sanayi sektörünün karşılaştığı zorlukları değerlendirerek, taleplerini açıkladı.

‘Daha fazla desteğe ihtiyaç var’

Kahramanmaraş ekonomisinin deprem sonrası büyük bir direnç göstererek ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan KASİAD Başkanı, “Sanayici bir yandan ayakta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan mevcut istihdamını korumak için büyük bir çaba sarf etmektedir. Kahramanmaraş zor günlerden geçiyor ve bu süreçte devletin desteği çok önemli. Devletimiz bazı adımlar atıyor, ancak kentimizin daha fazla desteğe ve şefkate ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Kahramanmaraş’ın sanayi altyapısının büyük bir kısmını oluşturan sektörlerin depremin ardından zorluklar yaşadığını belirten KASİAD Başkanı Ciğer, şehrin lokomotif sektörleri olan tekstil, madeni mutfak eşyası, gıda, kağıt, çimento ve enerji gibi sektörlerin yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

‘Özellikle tekstil derinden etkileniyor’

Son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin bu sektörleri de olumsuz etkilediğini belirten Ciğer, bu sektördeki iş insanlarının yeni çıkış yolları aradığını dile getirerek, “Kentimizde tekstil başta olmak üzere pek çok sektörde ciddi bir istihdam sağlanmakta. Ancak, ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik kriz, özellikle tekstil sektörünü derinden etkilemekte. Bu sektör, kendine yeni çıkış yolları aramakta ve şehrimizin sanayicisi de bu zorluklarla mücadele etmektedir.” diye konuştu.

KASİAD Başkanı Sıddık Ciğer

‘Küçük sanayi olmadan büyük sanayi olmaz’

Yeni Sanayi Sitesi’nde yapılan iyileştirme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirten Ciğer, “Yeni sanayi sitesinde 22 ay geçmesine rağmen belli başlı çalışmalar yapıldı ve en son Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Kahramanmaraş ziyaretinde, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte desteklerin artırılması ve sanayi sitesinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldı. Bu güzel bir gelişme ancak süreç biraz daha hızlanmalıdır. Küçük sanayi olmadan büyük sanayi olamayacağını unutmamalıyız. Sanayi sitesinin inşasının yanı sıra burada faaliyet gösteren işletmelere uygun kredi desteği sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Mücbir sebep durumu ve devlet desteği talebi

Ciğer, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sanayicilerin en büyük beklentisinin mücbir sebep halinin uzatılması olduğunu belirtti.

2023 yılında yaşanan felaketin ardından vergi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve kalan borçların faizsiz olarak 60 ay gibi bir vade ile yapılandırılması gerektiğini vurgulayan KASİAD Başkanı Sıddık Ciğer, “Tüm bu olumsuzluklara bakıldığında, mücbir sebep halinin, mücbir sebep ortadan kalkıncaya kadar uzatılması gerekmektedir. Ayrıca, felaketi yaşadığımız 2023 yılı vergi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, kalan borçların ise faizsiz olarak 60 ay gibi bir süreyle vadelendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Exit mobile version