Arama
Servisler
Sosyal Medya

Denizli’de ‘Döngüsel Ekonomi’ zirvesi

IV. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, Denizli’de “Döngüsel Ekonomi ile Dönüşüm Zamanı” temasıyla gerçekleşti. Kamu, özel sektör ve Avrupa Birliği temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlikte, yeşil dönüşümün yol haritası masaya yatırıldı.

IV. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, Denizli’de “Döngüsel Ekonomi ile Dönüşüm

Denizli Sanayi Odası (DSO) ev sahipliğinde The Emporia Hotel’de düzenlenen IV. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, sürdürülebilir kalkınma ve döngüsel ekonomiye geçişin kritik adımlarını ele aldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, DCube Kurucu Ortağı Gülcan Ergün ve B4G Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Mersin’in açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, 22 uzman konuşmacı ve 6 farklı oturumla Türkiye’nin döngüsel ekonomi vizyonunu şekillendirdi.

‘Denizli yeşil dönüşümde model şehir olacak’

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli’nin Türkiye’nin ihracat üssü olarak döngüsel ekonomiye geçişte stratejik bir role sahip olduğunu vurguladı: “Güney Ege Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Test Merkezi, Model Fabrika ve AB destekli projelerle üyelerimizin sürdürülebilirlik yolculuğuna destek oluyoruz. Mayıs’ta açılacak Model Fabrika, dijitalleşme ve temiz üretimde bölgesel bir merkez olacak.”

AB’den Türkiye’ye tam destek

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, “Türkiye’nin genç nüfusu, üretim kapasitesi ve Endüstri 4.0 potansiyeliyle döngüsel ekonomi liderliğine aday olduğunu” belirterek, AB’nin bu süreçte Türkiye’nin yanında olduğunu ifade etti. Vilcinskas, “Denizli’deki bu ivmeyi kutluyoruz” dedi.

Sanayide dönüşüm için kritik adımlar

Gülcan Ergün (DCube), sanayi kentlerinin döngüsellikte öncü olması gerektiğine dikkat çekti:

“Denizli Sanayi Odası’nın çalışmaları model niteliğinde. Tedarik zincirlerinden eğitime kadar tüm paydaşlarla iş birliği şart.”

Canberk Mersin (B4G) ise Denizli’nin tekstil, tarım ve sanayideki gücünün Türkiye’nin küresel rekabetine katkı sağlayacağını söyledi.

Sektörel çözümler ve inovasyonlar masaya yatırıldı

Etkinlikte, tekstilden demir-çeliğe, finansmandan Nordik ülkelerinin iyi uygulamalarına kadar 6 farklı oturumda döngüsel ekonomi stratejileri tartışıldı.

  • Türkiye’nin Döngüsel Eylem Planı ve finansman modelleri,
  • Tekstilde sürdürülebilir üretim ve geri dönüşüm inovasyonları,
  • Yeşil teknoloji ve iş modellerinin potansiyeli,
  • Genç nesillere döngüsel yetkinlikler kazandırılması

gibi başlıklar, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Denizli’den Türkiye’ye sürdürülebilirlik mesajı

AB Bilgi Merkezi, DCube, B4G ve SKD Türkiye iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, “Daha az atık, daha fazla değer” sloganıyla Denizli’nin yeşil dönüşümdeki kararlılığını ortaya koydu. DSO, üyelerinin sürdürülebilir üretim hedeflerine ulaşması için çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı.