Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından düzenlenen “Krize Pabuç Bırakmayacağız” panelinde konuştu.
Ünverdi, “Biz sanayicilere düşen krize pabuç bırakmamaktır. Bizler üzerimize düşeni yapacağız. Gazi şehrimiz her koşulda sanayisi, üretimi, istihdamıyla model olmaya devam ediyor. Ukrayna Savaşı, Orta Doğu’daki kaotik durum, 11 ilde yaşanan asrın felaketine rağmen şehir olarak azimle çalışıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.” dedi.
Gaziantep’in 190 ülkeye yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını hatırlatan Ünverdi, kentte yaklaşık 160 alanda üretim yapıldığını belirtti.
Ayakkabı ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada, plastik terlik üretimi ve ihracatında ise Gaziantep’in ilk sırada olduğunu kaydeden Ünverdi, “2023 yılında şehrimizde bir önceki yıla oranla yüzde 14 artışla 172 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi. 2024
yılında ise sektörlerimiz zorlanmış olup bu da rakamlara yansımıştır. Şehrimizde 10 aylık dönemde 97 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapılmış, bu da geçen yıla göre yüzde 35’lik bir düşüş söz konusudur.” diye konuştu.
‘Rekabet edemez hale geldik’
Avrupa’daki durgunluğun yanı sıra Orta Doğu’da yaşanan savaş ve iç karışıkların tüm sektörleri olumsuz etkilediğini ifade eden Ünverdi, şunları söyledi:
“Son tüketiciye ulaşan ayakkabı sektörü Çin ile rekabet edemezken, şehrimizin güçlü olduğu tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri de Mısır, Bangladeş gibi ülkelerle rekabet edemez hale gelmiştir.”
Ünverdi, hükümetten beklentilerini de şöyle sıraladı:
‘Düşük kur bizleri çok yoruyor’
“Yaşadığımız zorlukların azalmasında kamu tarafının girdi maliyetlerini azaltacak, rekabet gücümüzü artıracak adımları atması gerekmektedir. Öte yandan ticari girdi maliyetlerinin azaltılması ve krediye ulaşımın kolaylaştırılmasını ivedilikle bekliyoruz. Yüksek enflasyon ve düşük kur bizleri çok yoruyor. Döviz kurunun daha rekabetçi hale getirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.”
Ayakkabı ve tekstil sektörlerinin fason üretimden çıkıp katma değeri başkasına bırakmayacak adımları atması gerektiğini belirten Ünverdi, e-ticarette stopaj düzenlemesinin de gözden geçirilmesini istedi:
‘E-ticarette stopaj uygulaması gözden geçirilmeli’
“Yeni yıl ile birlikte e-ticarette stopaj uygulaması başlatılacak. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi ürün fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Bu da enflasyonun artmasına neden olacaktır. Hem üretici hem de tüketiciye zarar verecek bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”
Suriyelilerin gidişi iş gücü açığı doğuracak mı?
Ünverdi, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesiyle oluşacak iş gücü açığının etkilerinin zamanla görüleceğini belirterek, “İleride yaşanabilecek iş gücü sıkıntısını iş beğenmeyenlerin sosyal yardımlarını keserek ve pasif iş gücünü çalışma hayatına kazandırarak aşabileceğimize inanıyorum. Ayakkabı, hazır giyim gibi emek yoğun sektörlere yönelik kamu tarafından destek verilerek teşvik edilmesi, bu sektörleri çalışan için cazip hale getirecek adımların atılması bu geçiş sürecinde faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gaziantep Referans gazetesi)