Bursa’da tekstil sektörünün tarihsel süreci

Bursa'da tekstil sektörünün tarihsel sürecini sizin için derledik.

Bursa Tekstil Sektörünün Tarihi günümüzden 1500 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Eski çağların en değerli hammaddelerinden olan ipeğin Çin’den getirilerek, ilk defa Çin dışında üretilmesi Bursa yöresinde M.S. 550 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında da dokumacılık merkezi olmaya devam eden Bursa Kenti, 1938 ‘de kurulan Merinos Fabrikasının da büyük katkılarıyla ülkemizin tekstil sektöründeki önemini artırarak sürdürmüştür. 1970’li yıllarda kurulan polyester üretim tesisleri dokumacıların hammadde kullanımında değişime sebep olmuş, doğal ipek lifinden suni ve sentetik iplik dönemine geçilmiştir. Bursa bu dönemde artık bir ipekli dokumacılık merkezi olmaktan çıkarak kimyasal liflerin kullanıldığı iplik ve kumaşların üretiminin hâkim olduğu bir tekstil merkezine dönüşmüştür.

1980’li yıllarda başlatılan teşvik uygulamaları Bursa tekstil sektöründe yatırımların canlanmasına ve 1986 yılında başlatılan makinelerin ithalatının serbest bırakılması ise olağanüstü bir sektörel büyüme etkisi yaratarak kentte gerçek anlamda bir tekstil üretim ve ihracat patlamasına sebep olmuştur.

Günümüzde Bursa’da tekstil sektörü, otomotiv ile birlikte kentin ekonomisinde en fazla ağırlığa sahip olan iki sektörden bir tanesidir.

Bursa’da toplam 18 adet organize sanayi bölgesi ve ayrıca 1 adet serbest bölge içinde faaliyet gösteren yaklaşık 4100 tekstil ve hazır giyim firması bulunmaktadır.

Bursa ilinin 2019 yılı ihracatında tekstil ve hammaddeleri sektörü, hazır giyim ve

konfeksiyon sektörünün ardından üçüncü sırada yer almıştır. 2019 yılında Bursa ilinden 1 milyar 84 milyon dolar tekstil ihracatı gerçekleşmiştir. Ayrıca yine 2019 yılında Bursa ili ihracatında hazır giyim sektörü ikinci sırada yer almış ve 1 milyar 569,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Esasen Bursa ilimiz ayrıca başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerindeki ihracatçı firmalara ara mal ve nihai mal satışı da yapmaktadır. En başta İstanbul olmak üzere diğer çevre illerde yer alan yüzlerce tekstil ve hazır giyim şirketi Bursa’dan yüklü miktarda tekstil ve hazır giyim ürünü almaktadır. Yurt içi satışların sektörel bazda kayıtları bulunmamaktadır. Ancak Bursa ilinin en az toplam tekstil ve hazır giyim ihracatı kadar toplam değerde tekstil ve hazır giyim ürününü yurt içine satış olarak bahse konu illere gönderdiği tahmin edilmektedir.

Bursa ilinin 2019 yılı tekstil ihracatında ilk beş ülke sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Romanya ve İspanya olmuştur. Almanya’ya ihracat %-13,83 azalış ile 120,1 milyon dolar, ABD’ye ihracat %-1,78 azalış ile 76 milyon dolar, Birleşik Krallık’a ihracat %-3,45 azalış ile 72,1 milyon dolar, Romanya’ya ihracat %0,72 artış ile 70 milyon dolar ve İspanya’ya ihracat %8,08 artış ile 69,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bursa tekstil ihracatında ilk 20 ülkeye toplam 915,6 milyon dolar ihracat gerçekleşmiş olup ilk 20 ülke Bursa’nın toplam tekstil ihracatından geçen seneye göre %-4,11 azalış ile %76,66 pay almıştır.

Bursa ilinin 2019 yılında toplam tekstil ihracatı ise geçen seneye göre %-5,66 azalarak 1 milyar 194,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bursa ili 2019 yılı tekstil ihracatında başı çeken ilk 5 ürün sırasıyla dokuma kumaşlar, örme kumaşlar, suni – sentetik iplikler, pamuklu ev tekstili ve dokunmamış kumaşlar ve eşyalar olmuştur. Dokuma kumaşlar ürün grubu geçen seneye göre %-3,47 azalış ile toplamda 757,6 milyon dolar ihracat ve toplam ihracattaki %63,44’lük payı ile ön plana çıkmaktadır. Sonrasında ise geçen seneye göre ihracatı %3,5 artarak 112 milyon dolar ihracatı olan ve toplam ihracattan %9,38 pay alan örme kumaşlar gelmektedir. Üçüncü sırada ise geçen seneyle kıyaslandığında %-19,37’lik azalış ile 108,3 milyon dolarlık ihracatı ve %9,07’lik payı ile suni – sentetik iplikler ürün grubu gelmektedir.

Exit mobile version