Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Yıldırım Mayruk Vakfı’nın Bursa’da kuracağı “Yıldırım Mayruk Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi” ile ilgili hazırlıklar sürüyor.
Bursaport’tan Pelin Akdemir’in haberine göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Mayruk Vakfı arasındaki protokolle Heykel’de bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı binası tasarım merkezine dönüştürülecek ve müze-atölye olarak hizmet verecek.
Hem atölye hem müze
“Yıldırım Mayruk Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi” ile Bursa’da yeni tasarımcıların yetiştirilmesi, Bursa’nın farklı mahallelerinde belediyenin de katkısıyla kurulacak atölyelerde çok sayıda kadın ve gence iş olanağı sağlanması hedefleniyor.
Protokolle ünlü Modacı Yıldırım Mayruk, 200 parçadan oluşan sanatçı kostümleriyle moda arşivini ve kitaplarını doğduğu kent Bursa’ya bağışlıyor. Bu koleksiyonla bir müze açılacak.
Merkezde tekstil atıklarının geri dönüşümü de sağlanarak, dekorasyon malzemesi ya da sanatsal eserlerde kullanılması planlanıyor.
‘Yıldırım Mayruk ile övünüyoruz’
Projeye ilişkin bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkan Güney Özkılınç, “Bursa zaten bir tekstil kenti ve bağrında modacılar yetiştirmiş bir kent. Yıldırım Mayruk, Bursa doğumlu bir modacı. Türkiye’de onun giydirmediği sanatçı, siyaset insanı yok gibi. Turgut Özal’ın eşinden Mesut Yılmaz’ın, İnönü’nün eşine, daha birçok siyasetçi yakınını, eşini giydirmiş birisi diktiği kıyafetlerle. Yine Türkan Şoray’ı ve onun gibi birçok sanatçıyı giydirmiş bir modacı. Biz Yıldırım Mayruk ile övünüyoruz” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkan Güney Özkılınç
‘Bursa’nın mirasında olan bir gelenek’
Son dönemde Bursa’nın tekstil kenti kimliğinin arka plana itildiğini söyleyen Özkılınç, Bursa’nın mirasında olan bir geleneği savunduklarını belirterek, “Bursa’dan sadece Yıldırım Mayruk da çıkmamış. Ayşe ve Ece Ege, Arzu Kaprol, Şehnaz Akıncı Avrupa’da bilinen Bursalı moda tasarımcıları. Bursa moda tarihinde önemli isimler. Faruk Saraç’ın açılmasını herkes sevinçle karşılamıştı ama kapatılmasında aynı tepkiyi görmedik” diye konuştu.
Yeşil dönüşüme örnek olacak
“Yıldırım Mayruk Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi”nin müze ve atölye kimliğinin ötesinde yeşil dönüşüme de örnek olacağını belirten Güney Özkılınç, “Kesilen hayvanların kemikleri çöplere atılıyor. Biz o kemiklerden yeniden düğme üretmek veya başka malzemeler üretmeyi hedefliyoruz. Proje çok geniş aslında. İlerledikçe yeni yeni şeyler doğuracak bir proje” dedi.
Projenin ilk olarak AK Partili Bursa Büyükşehir yönetimi döneminde gündeme getirildiğini de belirten Özkılınç, “Bursalı birçok değerin gönlü kırık şehre. Çünkü hep ‘tamam, yapacağız’ denmiş. Ama insanlar, projeler öylece bırakılmış” ifadelerini kullandı.
‘Amaç Bursa’nın moda başkenti olması’
Projeye katkı koyan isimlerden biri olan eski CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu bilgileri verdi:
“Aslında bir önceki AKP belediyesi döneminde başlayan, ilk görüşmeleri 2020-2021’de yapılan bir proje bu. Bursalı sanatkar Yıldırım Mayruk’un doğduğu kente katkı ve tekstil sanayi için bir atılım olması amacıyla bağış yaptığı bir proje. Yıldırım Bey’in bu bağışında onun birikimini, koleksiyonunu Bursa’ya kazandırmak, özellikle 300-400 kadına iş sağlayacak, binlerce gence meslek öğretecek bu proje, tarih ve sanatsever herkesin destekleyeceği bir çalışma. Umarım özellikle eğitim, tasarım ve üretim bölümleri gerçekleşir. Bursa tekstil sanayi için de önemli bir gelişim olur. Yıldırım Bey’in amacı tekstil kenti olan Bursa’nın aynı zamanda Moda Başkenti olması. Bu nedenle doğduğu, büyüdüğü kente bunu bir görev olarak görüyor.”