Bingöl’de uzun yıllardır tekstil sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Serdar Tatar, siparişlerin yurtdışına kaymasının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Bingöl Kent Haber’den Eylem Özen’e açıklamalarda bulunan Tatar, ilkokul yıllarından itibaren babasının terzi dükkânında çalışmaya başladığını belirterek, “1992 yılında İstanbul’a taşındık. Küçükyalı’da babamla birlikte ısmarlama terzi olarak devam ettik. 2000 yılından sonra tekstil sektörüne girdik ve yine İstanbul’da faaliyet gösterdik. 2016’da ise yeniden Bingöl’e dönerek burada tekstil alanında çalışmaya başladım” dedi.
‘İstihdam 2000’lerden 500-750’ye kadar düştü’
Bingöl’de son yıllarda tekstil sektöründe gözle görülür bir gerileme yaşandığını vurgulayan Tartar, şunları söyledi:
“Bingöl’de tekstil sektörü ciddi bir istihdam alanıydı. Yaklaşık 10 büyük fabrikada her biri 120-170 arasında çalışan istihdam ediyordu. Küçük atölyeleri de eklersek 2000’e yakın insan bu sektörde çalışıyordu. Ancak şu anda bu sayı 500-750 aralığına düşmüş durumda. Fabrikaları gezdiğinizde bunu çok net görebilirsiniz.”
‘Siparişler yurt dışına kayıyor’
Gerilemenin temel nedenlerinden birinin yurt dışına kayan siparişler olduğunu belirten Tartar, “Mısır gibi ülkelere verilen siparişlerde maliyetler daha düşük olduğu için, firmalar üretimi oraya kaydırıyor. Bu da Türkiye genelinde, tekstili zor duruma sokuyor. Geçen yıl aldığınız fiyata bu yıl ürün dikemiyorsunuz. Kazanç düşünce hem işveren hem çalışan zarar ediyor” ifadelerini kullandı.