Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 45’e düşürmesine rağmen ticari kredi faizlerinin düşmemesi reel sektörün tepkisine yol açıyor.
İş dünyası, faizler yükselirken firmalara değişken faizli ve kısa vadeli kredi verme yönünde olan bankaların, faizler düşerken sabit faizli ve uzun vadeli kredi verme eğiliminde olmasını eleştiriyor.
İhracatçılar ticari kredi faizlerinin istenen hızda inmemesinin yanında döviz kredisi konusunda da bankalardan karşılık alamadıklarını söylerken, ikinci indirimden sonra beklenen ancak henüz yapılmayan TL reeskont kredisi maliyetlerinin en kısa zamanda daha da aşağı inmesi gerektiğini dile getiriyor.
‘Bankalara yüksek faizden TL kredisi kullandırmak istiyor’
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat, politika faizi düştüğü halde, bankaların özellikle kredi büyümesi kısıtlamasını öne sürerek, yüksek faizden TL kredisi kullandırmak istediğini, yardımcı olmadıklarını dile getirdi.
Bunun yanında bir açmazın da döviz kredisi tarafında yaşandığını vurgulayan Fayat, “Biz ihracatçılar, OVP ile ortaya konan hedefler doğrultusunda kur artışının beklenen seviyede olmayacağını öngörebiliyoruz. Bu noktada da döviz kredisi kullanıp daha az finansman maliyetine katlanmak için döviz kredisi alabilmek için uğraşıyoruz. Ancak bu sefer de bankalar ‘Döviz kredimiz yok, döviz limitimiz sıfır. Sadece TL kredi verebiliriz’ diyerek bizi TL’ye yönlendirip yüksek faizden borçlanmaya zorluyorlar.” dedi.
‘İhracatçılar döviz kredisi kısıtlamasından ayrı tutulsun’
Bu durumun ciddi bir mağduriyete neden olduğunu ifade eden Fayat, “Bundan dolayı ihracatçılar döviz kredisi kısıtlamasından ayrı tutulsun. Çünkü bankalar bunu kullanarak bizi yüksek maliyetli TL kredisine yönlendiriyor.” diye konuştu.
İlk faiz indiriminden sonra TL reeskont kredisi maliyetinin düşürüldüğünü, ancak ikinci faiz indiriminden sonra bunun TL reeskont kredilerine henüz yansıtılmadığını söyleyen Fayat, “Şu an yüzde 35’te TL reeskont maliyeti… Burada faiz ya önden kesilmesin ya da maliyet yüzde 30’lara çekilsin ki biz de üretime devam edelim. Firmalar kendini yılın ikinci yarısına taşıyabilsin” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Ekonomim)