CHP’li Öztürkmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet’in 100. yılında Gaziantep için hedeflenen ihracat rakamlarının gerçekleşmediğini belirtti.
İhracat rakamlarında düşüşlerin yaşandığına dikkati çeken Öztürkmen, “Pandemi dönemi, savaşlar, bölgemizde yaşanan 6 Şubat depremi, iktidarın tutarsız ekonomik politikaları, ülkemizi olduğu gibi Gaziantep’i de hedeflerinin çok gerisinde bırakmıştır.” görüşünü savundu.
‘Kaleleri kaybetme riskiyle karşı karşıyayız’
Gaziantep’in en güçlü olduğu gıda, tekstil, hazır giyim, ayakkabı sektörlerinin, Çin başta olmak üzere Vietnam, Mısır, Hindistan gibi ülkelerle rekabet edemez hale geldiğini kaydeden Öztürkmen, “Yüksek üretim maliyetleri ve artan ithalat ile üretimden istihdama her alanda büyük kan kaybeden ayakkabı sanayisi zor günler geçiriyor. Gaziantep’te onlarca yıldır önemli geçim kaynaklarından olan ayakkabıcılık sektörü, geçtiğimiz yıl kaygı verici derecede küçülmüştür. Her fabrika kaledir. Bu kaleleri kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.” diye konuştu.
Ayakkabı sektörüyle ilgili ayrıntılı rakamlar veren Öztürkmen, şunları söyledi:
“Gaziantep, ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alırken, Türkiye’nin terlik, deri ve spor ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20’si Gaziantep’teki üreticiler tarafından karşılanıyor.
Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Asya’ya dünyanın farklı coğrafyalarında deri ve spor ayakkabı ile terlik ihtiyacının önemli bir bölümü, Gaziantep’ten karşılanıyor.
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen
Gaziantep’te ayakkabı sektörü, bin 200 ayakkabı, 400 terlik, 200 yan sanayi imalatçısı ve 80 bin çalışanıyla 33 farklı sektörü içerisinde barındırıyor.
‘Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor’
Türkiye’de her üç ayakkabıdan biri Gaziantep’teki firmalar tarafından üretiliyor. Ancak bu güzel tablo, tersine dönmeye başladı. Yüksek üretim maliyetleri ve artan ithalat ile üretimden istihdama her alanda büyük kan kaybeden ayakkabı sanayicisi, zor günlerden geçiyor.
Gaziantep’te onlarca yıldır önemli geçim kaynakları arasında yer alan ayakkabıcılık sektörü, geçtiğimiz yıl kaygı verici derecede küçüldü. Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Ayakkabı ve terlik sektörü 2024 yılından umduğunu bulamadı. İhracatın yüzde 30 oranında azaldığı sektörde ithalat ise yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.
‘Üretici paraya ulaşmada sıkıntı yaşıyor’
Gaziantep ayakkabı sektörü, ihracatının yüzde 65’ini 200 metrekarenin altında faaliyet gösteren küçük atölyelerimiz tarafından gerçekleştirildi. Ancak bu atölyelerimiz paraya ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Artan kiralar, üreticinin belini büküyor. Kiradan işçiliğe, enerjiden hammaddeye gelen zamlar, ayakkabı ve terlik sektörünü cari açık veren sektör konumuna getirdi.”