Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, 2025 Ocak’ta düzenlenecek Expo Riva Schuh Fuarı öncesi İtalyan sektörel haber portalı Fotoshoe Magazine, Türk ayakkabı sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin yıllık 550 milyon çift üretim kapasitesiyle ayakkabı üretiminde referans ülke konumunda bulunduğunu ve Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten İçten, yüksek kaliteli üretim ve tasarım uzmanlığıyla Asyalı rakiplerinden ayrıştığını söyledi.
Türkiye’nin 2023 yılına kadar ayakkabıda net ihracatçı olduğunu ve 2022 yılında 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, yılı 338 milyon dolar fazlayla kapattığını hatırlatan İçten, son 2 yılda yaşanan gelişmeleri de şöyle özetledi:
‘Küresel markalar Türkiye’de üretim araştırmalarına başladı’
“2022’nin son çeyreğinden itibaren Rusya-Ukrayna Savaşı ve Ortadoğu’daki çatışma durumunun etkileri, küresel ekonomik yavaşlamayla birleşince küresel talepteki daralmanın etkisini de hissetmemize neden oldu. Son iki yıldır büyük ölçüde Türkiye ekonomisine özgü gelişmelerin yönlendirdiği istenmeyen bir durumla karşı karşıya kaldık. Ancak bu geçici aşamanın yakında sona ereceğine ve orta vadeli 3 milyar dolarlık ayakkabı ihracatı hedefimize doğru güvenle ilerleyeceğimize inanıyoruz. Küresel markaların özellikle Trump döneminde alternatif lokasyonlarda üretim imkânı olmak üzere Türkiye’de üretim araştırmalarına başlaması, Türkiye’yi ön plana çıkaracak bir gelişme olacak.”
‘Sürdürülebilir ürünlere ilgi arttı’
Tüketicilerin her zaman en uygun fiyata en yüksek kaliteli ürünleri aradığını aktaran İçten, pandemi sonrası yaşanan değişimi anlattı:
TASD Başkanı Berke İçten
“Pandemiden bu yana, spor ve rahat ayakkabılara olan talep büyümeye devam etti ve burada teknolojik gelişmeler özellikle önemli oldu. Malzeme teknolojisi açısından, saya ve tabanlardaki yenilikler giderek hafif ve dayanıklı malzemelere odaklanırken, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir ürünlere olan ilgi arttı.”
‘Yüksek değerli ürün tasarlamaya odaklanıyoruz’
Türkiye’nin her kategoride ayakkabı üretme kapasitesine sahip olduğunu söyleyen İçten, “Artık güçlü marka değerine sahip, yenilikçi, yüksek değerli ürünler tasarlamaya ve kapasitemizi bu hedefe ulaşmak için uyarlamaya daha fazla odaklanıyoruz. Türk ayakkabı sektörü, tasarım ve yüksek kaliteli üretimiyle deri ayakkabı üretiminde güçlü bir varlığa sahip olduğu gibi, spor ayakkabı, terlik konusunda da ciddi bir kapasiteye sahip. Uygun yatırım ortamıyla, Türkiye’nin Avrupa ve ABD gibi yüksek tüketim pazarlarına en önemli ayakkabı tedarikçilerinden biri olmasının önünde hiçbir engel görmüyorum.” diye konuştu.
İçten, ihracat hedefleri hakkında da şunları söyledi:
‘Hedef pazarların başında ABD var’
“ABD şüphesiz hedef pazarlarımızın başında geliyor. 28 milyar dolarlık ithalatıyla ABD, dünyanın en büyük ayakkabı ithalatçısı. Türkiye’nin ABD’ye ihracatı şu anda 25-30 milyon dolar seviyesinde, diğer yandan bu hacmi kısa vadede 200 milyon dolara, orta vadede ise 700-800 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Avrupa’da, Orta Doğu’da, Körfez ülkelerinde, Rusya’da ve Türki Cumhuriyetlerde pazar payımızı büyütmek için önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.”
İçten, Expo Riva Schuh Fuarına Türkiye’den yaklaşık 130 şirketin katılacağını da sözlerine ekledi.