Arama
Servisler
Sosyal Medya

Akın Tekstil’de konkordato: Kuzenler anlaşamadı, nakit akışı kesildi

Tekstil sektörünün köklü kuruluşlarından Akın Tekstil’de 20024 sonunda başlayan sorunlar büyümeye devam ediyor. Şirket son olarak konkordato ilan etti ve 3 aylık geçici mühlet aldı. İş dünyasını şaşırtan bu kararın arkasından bir ‘aile’ krizi çıktı. Krizin tarafları ise şirketin kurucusu Rüştü Akın’ın oğlu Ragıp Akın ile diğer kurucu Ali Haydar Akın’ın kızları Feyza Çolakoğlu ve Henza Çolakoğlu.

Tekstil sektörünün köklü kuruluşlarından Akın Tekstil'de 20024 sonunda başlayan sorunlar

Türkiye’nin 69 yıllık tekstil devlerinden Akın Tekstil, zor bir süreçten geçiyor.

Firma son olarak konkordato ilan etti ve mahkeme 18 Mart 2025 tarihinden itibaren üç ay süreyle geçici mühlet kararı aldı.

Konuyla ilgili KAP bildiriminde konkordato başvurusunun nedeni olarak azınlık pay sahiplerinin şirket aleyhine açtığı davalar yüzünden şirketin finansman kaynaklarına erişiminin zorlaşması, bankalar nezdindeki imajın zarar görmesi ve işletme sermayesine erişimin imkânsız hale gelmesi gösterildi.

Patronlar Dünyası’ndan Necla Dalan, Akın Tekstil’i bu noktaya getiren süreci kaleme aldı. Buna göre, Akın Tekstil’de yaşanan sorunların arkasında aile krizi var.

Dalan’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

“Şirketin çoğunluk hissesi kurucu ortak Rüştü Akın’ın oğlu Ragıp Akın’da. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Ragıp Akın’ın oğlu Rüştü Akın da yönetim kurulu üyesi.

Diğer kurucu ortak Ali Haydar Akın’ın kızları Henza Çolakoğlu ve Feyza Çolakoğlu da yönetim kurulundaki diğer hissedarlar. Henza Çolakoğlu şirkette başkan vekilliğini üstlenmiş durumda.

Şirketin satışları geçen yıl 1.9 milyar TL olarak gerçekleştirdi. İtalya, İspanya, İsviçre, Almanya, Fransa, Norveç, Hong Kong, Vietnam, Endonezya ve Çin gibi ülkelere toplam 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Konfeksiyon bölümü geçen yıl sonunda kapandı

Şirket için zor günler geçen yıl aralık ayında başladı. 16 Aralık’ta yönetim kurulu Lüleburgaz’daki fabrikada konfeksiyon bölümünün kapatıldığını ve burada çalışan 152 çalışanın işine son verildiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine şirketin kapandığı, iflas ettiği yönünde haberler çıkınca KAP’a bir açıklama yapıldı ve bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı, sadece konfeksiyon üretiminin durdurulduğu vurgulandı.

Sonrasında geçen hafta konkordato açıklaması geldi. Önceki gün Akın Tekstil, iflas ve kapanma haberlerinin devam etmesi üzerine KAP’a bir açıklama yaptı ve “Şirketimiz olağan faaliyetlerine devam etmekte olup, başta bankalar olmak üzere tüm alacaklılar ile şirketimizin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler gerçekleştirilecektir” bilgisini verdi.

Üçüncü nesil özel denetçi tayin edilmesi için dava açtı  

Aynı gün KAP’a bir açıklama daha yapıldı ve “Şirket azlık pay sahipleri tarafından, Şirketimize özel denetçi tayin edilmesi talebi ile Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde dava açıldığı bilgisi 24.03.2025 tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir” denildi.

19 Mart’ta açılan davanın tarafları üçüncü nesil temsilcileri Faruk Mehmet Çolakoğlu ve Haydar Nuri Çolakoğlu ile Çolakoğlu Holding AŞ. idi. Aslında bu ortaklar açısından ilk değil. Geçen yıl Faruk Mehmet Çolakoğlu, Feyza Çolakoğlu, Haydar Nuri Çolakoğlu ve Çolakoğlu Holding A.Ş. tarafından genel kurul kararlarının tespiti ve iptalinden denetim kayyımı atanmasına ihtiyaten karar verilmesi gibi farklı gerekçelerle davalar açıldı.

Aile içi anlaşmazlık kriz yarattı  

Akın Tekstil’i önümüzdeki dönemde de zor günler bekliyor. Sektör kulislerinde aile kavgasının şirketi bu hale getirdiği konuşuluyor. Söylenen o ki Çolakoğlu kardeşler kuzenleri Ragıp Akın’ın ayrılmasını istiyor. Ancak Akın bunu kabul etmediği için şirketin nakit akışının kesilmesine neden olacak adımlar attılar.”