Akdeniz Pamuk Zirvesi İzmir’de toplandı

Akdeniz pamuk ülkelerini bir araya getiren, pamuk ve tekstil sektöründeki son gelişmelerin paylaşıldığı Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğinin yedincisi İzmir’de yapıldı. Dünya pamuk piyasasındaki son gelişmeler ile üretimden ticarete, pamuktan tekstil ve hazır giyime kadar tüm değer zincirinin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla ele alındığı toplantıya Akdeniz coğrafyasının pamuk sektöründeki öncü ülkelerinden Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan sektör temsilcileri katıldı.

Akdeniz’deki pamuk üretici ülkeleri bir araya getiren, pamuk ve tekstil sektöründeki son gelişmelerin paylaşıldığı Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğinin yedincisi İzmir’de yapıldı.

İlk kez 2016 yılında Yunanistan’ın Selanik kentinde düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğini, İzmir ikinci kez ev sahipliği yaptı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğinde, Yunan Pamuk Birliği ve İspanya Ulusal Pamuk Merkezi ortaklığı gerçekleştirilen Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğinde, Akdeniz coğrafyasının pamuk sektöründeki öncü ülkelerinden Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan sektör temsilcileri katıldı.

Dünya pamuk piyasasındaki son gelişmeler üretimden ticarete, pamuktan tekstil ve hazır giyime kadar tüm değer zinciri ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla etkinlikte ele alındı.

Sürdürülebilir üretim vurgusu

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk üretiminde ve pamuklu ürün sanayisinde sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmek zorunda olduğunun altını çizdi.

İTB Başkanı Işınsı Kestelli

Türkiye dünyanın güçlü ekonomik bölgelerinden olan Avrupa’ya en yakın ve en büyük pamuk ve pamuklu sanayi sektörlerine sahip ülke konumunda olduğunu vurgulayan Kestelli, “Avrupa ve yakın coğrafyasında, pamuk üretim, tüketim ve dış ticaretinde lider, dünyada ise en büyük yedinci pamuk üreten ve beşinci büyük pamuk tüketen ülkeyiz. En çok pamuk ithal eden ülkeler arasında beşinci sıradayız. Pamuğun temel hammadde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa’ya gerçekleştiriyoruz” dedi.

İZLADAŞ’a uluslararası tahkim laboratuvarı yetkisi alıyor

İklim değişikliği ile mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla pamuk üretiminde ve pamuklu ürün sanayisinde de sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmek zorunda olduğunu dile getiren Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, Arge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (İZLADAŞ) pamuk lif analiz laboratuvarımız, yakın zamanda (International Cotton Association) ICA-Bremen Laboratuvar Sertifikası için gerekli denetimleri tamamlayacak. ICA Tüzüğü ve Kuralları doğrultusunda kalite anlaşmazlıklarını çözebilen, pamuk endüstrisine bir değerlendirme hizmeti sunma yetisine sahip, uluslararası tahkim laboratuvarlardan birisi olacak” diye konuştu.

‘Rekabetçi olmak için sorumlu üretim yapmalıyız’

Yunan Pamuk Birliği Başkanı Prodromos Ousoultzoglou

Akdeniz ülkeleri arasında kurulan ticari ilişkilerin çok iyi olduğunu ve bu şekilde devam edeceğini dile getiren Yunan Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prodromos Ousoultzoglou, “Akdeniz havzasındaki ülkeleri birleştiren birçok unsur var. Köklü geleneğimiz, coğrafi yakınlığımız, sektörün yanı sıra kültür, pamuk endüstrilerimizi karakterize eden kurumsal sosyal sorumluluklar gibi özelliklerimiz işletmeler için rekabet avantajı yaratıyor. 2023 zorlu bir yıldı. İklim değişikliğinin yanı sıra karşılaşılan talep sorunları vardı. 2024’te de aynı sorunlar önümüzde duruyor. Pamuk tarımının sürdürülebilirliğini sağlamak, izlenebilirliği desteklemek ve çevresel boyutunu geliştirmeye çalışıyoruz. Yunanistan’da pamuk gibi ekilebilir ürünlerde karbon ayak izini ölçebilmek için özel bir tedbir oluşturmaya karar verildi. Bu bir zorunluluk, hep birlikte harekete geçmeliyiz. Doğal lifler, doğal elyaflar doğa tarafından üretilir ve doğaya geri döner. Sentetik ise doğayı kirletir. Rekabetçi bir sektöre sahip olacaksak ürünlerimizi sorumlu bir şekilde üretmeliyiz. Sektördeki son gelişmeler hakkında bilgi vermek, iş ilişkilerini teşvik etmek, işbirliğini güçlendirmek ana amaçlarımız” ifadelerini kullandı.

Pamuk üretiminde su kıtlığı sorunu

İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paula Romero

Avrupa pamuğunun dünyada en çok beğenilen türlerden biri olduğunu dile getiren İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paula Romero, “Kalitesi yüksek ve üretim teknikleri sürdürülebilir teknikler. Çünkü tamamen AB ortak tarım politikasına uygun üretim yapılıyor. Pamuk ürünlerimize değer katmak ve adını yaygınlaştırmak istiyoruz. Başarmak için, sektörü temsil eden kuruluşların el ele çalışması gerekiyor. Bir araya gelerek bilgi paylaşımı yapması gerekiyor. Komşularımızdan öğrenmek ve karşılaştığımız zorluklarla ilgili farkındalık yaratmak çok önemli” dedi. Pamuk ekim alanlarında en büyük sorunlardan birinin rezervuarlardaki su kıtlığı olduğunu aktaran Romero, “Bu durum, pamuk tarlalarımızdaki sulamayı çok etkiliyor. Rezervuarımız 2024 yılında son 10 yıllık düzeyinin altında kaldı. 2023 yılında yüzde 18,70 olan rezervuar, 18 Kasım 2024’e kadar yaklaşık yüzde 35 oldu. İyileşme gibi görünse de stratejik planlama ve sürdürülebilir su çalışmalarına ihtiyacımız var” dedi.

‘Pamuk sektörü küresel pazarların değişen ihtiyaçlarını karşılamaya hazır’

Uçak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak

Uçak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak da çeşitli zorluklar ve fırsatlarla karşı karşıya kalındığını aktararak, “Sürdürülebilir, yenilikçi tarım uygulamaları ve teknolojileri belirleyerek çevresel ayak izlerini azaltabilir ve pamuk üretiminin gelecek nesiller için dayanıklılığını sağlayabiliriz. Adil ticaret, kalite güvencesi ve ortak büyüme gibi güçlü sistemler yaratabiliriz. Pamuk sektörü küresel pazarların değişen ihtiyaçlarını karşılayacak, değerli ürünler yaratacak bir lider olmaya her zaman hazırdır” diye konuştu.

(Fotoğraf: İTB-Instagram)

Exit mobile version