Arama
Servisler
Sosyal Medya

AB’den pamuğa yasak mı geliyor?

Yunanistan’da Trakya Çırçır Fabrikası (Ekkokistiria Thrakis), Avrupa’da pamuğa karşı başlatılan asılsız propaganda ile ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, AB’nin 2030 yılına kadar giyim sektöründe pamuk kullanımını yasaklayacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığına dikkat çekilirken, asılsız progandanın önüne geçilmesi için pamuk kooperatifleri ve üreticilerinin koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiği vurgulandı. 

Yunanistan'da Trakya Çırçır Fabrikası (Ekkokistiria Thrakis), Avrupa’da pamuğa karşı başlatılan

Trakya Çırçır Fabrikası yetkililerince yapılan açıklamada, “Pamuklu giysiler Avrupa mevzuatına göre yasadışı olarak nitelendirilecektir.” şeklindeki iddiaların doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada AB yetkili organlarıyla yapılan görüşmelerde iddiayla ilgili yalanlama geldiği kaydedildi.

Trakya Çırçır Fabrikası açıklamasında pamuk ile petrolün bir yan ürünü olan polyester hakkında bazı aydınlatıcı bilgiler de sunuldu.

Tüketicilerin en sevdiği elyafın pamuk olduğu, bunun yakın zamanda yapılan bir anketle de kanıtlandığı belirtilen açıklamada, kot pantolon üretiminde kullanılan Denim kumaşının da yüzde 100 pamuk olduğu vurgulandı.

Günümüzde büyük bir çevre sorunu olarak kabul edilen, sulara ve denizlere karışan mikroplastiklerin yüzde 35’inin polyester giyim ve tekstil ürünlerinden türediğinin altını çizilen açıklamada, polyesterin onlarca yıl boyunca direnç gösterdiği, pamuğun ise kolay parçalanabilen bir madde olduğu kaydedildi.

Toprağa gömülen erkek iç çamaşırıyla yapılan deneyden de söz edilen açıklamada, iç çamaşırının pamuk kısmının bir yıl içinde yok olduğu, sentetik kısımların (kauçuk) ise ilk günkü gibi kaldığı bilgisini aktarıldı.

Açıklamanın sonunda, pamuk kooperatifleri ve üreticilerinin koordineli bir şekilde hareket etmesi, pamuğun faydalarının daha çok ön plana çıkarılması gerektiğine işaret edildi.