Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ünlü ‘Uşak Halısı’nın fiyatı 2025 sonuna kadar değişmeyecek!

Coğrafi işaretle tescillenen Uşak halısının metrekare fiyatı 50 bin TL olarak belirlendi. Uşak Belediyesi, fiyatın 2025 sonuna kadar değişmeyeceğini açıkladı.

Coğrafi işaretle tescillenen Uşak

Uşak Belediye Meclisi’nin bütçe görüşmeleri sırasında 2025 yılı gelir tarifesiyle ilgili fiyat güncellemelerine gidildi.

Buna göre, 3 Ekim 2024’te alınan kararla 20 bin TL’den 50 bine yükselen Uşak halısının metrekare fiyatına, önümüzdeki yıl için zam yapılmadı.

Kök boya, el emeği ve kendine özgü desenlerle dokunan Uşak halısının metrekare fiyatı 50 bin TL olurken, 3 metreye 2 metre ortalama ebattaki bir halının fiyatı ise 300 bin TL oldu.

Eşme kiliminin metrekaresi de 6 bin TL’den 9 bine çıkacak.

Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi

Uşak’ın ünlü halıları Uşak Belediyesi tarafından restore edilerek, 2010 yılında açılan Dokur Evi’nde üretilip satışa sunuluyor.

Uşak Belediyesi tarafından orijinal malzemeleri korunarak, çürümeye yüz tutmuş, deforme olmuş, özelliğini kaybetmiş yapı elemanları değiştirilerek restorasyonu tamamlanan Dokur Evi, 180 yıllık tarihi dokusuna uygun olarak “Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi” adıyla hizmet veriyor.

40 adet halı tezgâhı bulunan Dokur Evi’nde açılan kurslarla Selçuklulara kadar uzanan, Avrupalı ressamların tablolarında sık sık tasvir ettiği Uşak halıları ile tarihin en eski el sanatlarından olan halı dokumacılığı sanatı yaşatılıyor.

UŞAK HALILARI HAKKINDA

Türkiye Kültür Portalı’nda Uşak halılarıyla ilgili olarak şu bilgiler yer alıyor:

Uşak ve yöresi 15. yy erken Osmanlı dönemi halılarının yaratıcısı ve Osmanlı dönemi halıcılık merkezi olmuştur. Ülkede 1500’lü yıllarda başlayan kapitülasyonlar sonucu ülkeye gelen elçilere Osmanlı sınırları içerisinde ticaret yapma hakkı tanınır. Böylece halılar yurt dışında kendini gösterir. Avrupa’daki seçkin aileler ünlü ressamlara tablolarını yaptırırlarken Uşak halılarını duvarda, yerde ve masada dekor olarak kullanırlar. Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi ünlü ressamların tablolarında yer alan halılar ressamların adlarını almıştır. Bunlara Lotto ve Holbein denmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Uşak halıları büyük önem kazanmıştır. O dönemde Azerbaycan’dan getirtilen dokuma ustaları Uşak’a özgü halıları yeni tarzlarla dokumaya başlamıştır. Halıların özelliklerini kaybetmemesi için Anadolu müftüleri görevlendirilmiş ve dokumalar kontrol altında devam etmiştir. Desenler, nakkaşlar ve süsleme sanatçıları tarafından tasarlanarak saray halıları adını almıştır. Osmanlı saraylarından, Avrupa şatolarına, camilerden kiliselere kadar yayılan Uşak halısı sadece bir halı değil saygınlık sembolü olan bir efsanedir.”

Tarihi Uşak halılarının sergilendiği dünyaca ünlü müzeler şunlar:

  • Paris Louvre Müzesi
  • Floransa Bardini Müzesi
  • New York Metropolitan Sanat Müzesi
  • Philedelphia Müzesi
  • Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi
  • National Gallery of Art
  • Budapeşte Milli Müzesi
  • İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • Berlin İslami Sanatları Müzesi
  • Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi
  • İstanbul Vakıflar Halı Müzesi
  • Konya Mevlana Müzesi

EŞME KİLİMLERİ HAKKINDA

Türkiye Kültür Portalı’nda Eşme kilimleriyle ilgili olarak da şu bilgiler yer alıyor:

Eşme, Yörük-Türkmen  kökenli  yerleşim yeri olması sebebiyle göçebe kültürünün pek çok özelliğini göstermektedir. Kökboyası kilim ve halı kültürü bunun temel göstergesidir. Yöresel birikim ile dokunan Eşme kilimi Anadolu’nun başka yörelerinde olmayan yapısal özelliklere sahiptir. Eşme Kilimleri, genelde tacirlerin siparişleri ile, ticari amaçla dokunmaktadır. Bunun yanı sıra, Eşme halkının kendi evleri için dokudukları kilimler vardır ve az da olsa bazı evlerde halen kendi ihtiyaçları için dokuma yapılmaktadır. Öteden beri halkın kendi ihtiyacı için dokuduğu eski kilimlerde iplikler, dokuyucu tarafından evde eğrilip bükülmüş ve yine evlerde kök boya ile boyanarak hazırlanmıştır. Bu kilimler rengi, yangısı (motifi) ve kompozisyonu ile bölgeye has özellik göstermiştir. Eşme’de kilimler, evlerde “Istar” denilen dik tezgâhlarda, kadınlar tarafından dokunulmaktadır. Eşme kilimi adından da anlaşılacağı gibi geçmişten günümüze aslında bir kilim dokumadır. Ancak bu dokuma farklı ürünlerin yapımına da imkân veren bir dokumadır. Teknik açıdan ve özellik açısından hiçbir fark olmamakla birlikte farklı boy ve ende dokunarak farklı ürünler ortaya konmuştur. Eskiden bu dokuma ile elde edilen ürünlerin en önemlisi kilimin yanı sıra çanta, heybe, yastık kılıfları, minder kılıfları, sofra bezi gibi ürünlerdir. Günümüzde ise kilim çoğunlukla yer döşemesinde kullanılmaktadır. Ayrıca araç içi koltuk döşemeleri de Eşme kilimi ile elde edilebilmektedir. Modern kullanım alanı ise duvar panolarıdır.”

(Fotoğrah: Uşak Belediyesi)