Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazır giyim köşeye sıkıştı: Döviz düşük, maliyet yüksek

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü dövizin baskılanması ve yüksek maliyetler nedeniyle köşeye sıkışmış durumda. Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, maliyet artışlarının yüzde 70-80 düzeyine çıktığını belirterek, bu durumun işsizliği artıracağı gibi firmaları da kapanma noktasına sürükleyeceği uyarısında bulundu.

Hazır giyim ve konfeksiyon

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 1 milyon 700 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, son dönemde sektörde 150 bin istihdam kaybı yaşandığını açıkladı.

Yeni İzmir gazetesinden Hüsniye Seval Acun’un sorularını yanıtlayan Ertuğrul, sorunun ücretlerle ilgili olmadığını söyledi.

‘Üretim maliyetleri yüzde 70-80 yükseldi’

Ertuğrul, “Bizim sorunumuz daha derin. Öncelikle işçimize verdiğimiz ücret asgari değil. Sektör işinde uzman, kalifiye, tecrübeli çalışan gerektiriyor. Maaşlara prim, vergi, kıdem tazminatı payı gibi ek maliyetler biniyor. Üretim maliyetlerimiz yüzde 70 ile 80 arasında yükseldi. Hazır giyim ihracatçısı ülkeler arasında en yüksek işçilik maliyetleri Türkiye’de. Müşterilerimize verdiğimiz fiyatlar yüksek geliyor. Bu bile kapanmalara neden oluyor” diye konuştu.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul

‘Kimse yatırım yapmak istemiyor’

Dövizin baskılanması nedeniyle maliyetin altında verdikleri fiyatlardan zarar eden firmaların bir süre sonra kapatmak zorunda kaldığını  ifade eden Ertuğrul, “OVP’de 2024 sonu dolar için 38-40, euro için 42-43 aralığı öngörüldü. Biz bu kur hedeflerini dikkate alarak fiyat verdik. Şimdi sürekli zarar ediyoruz. Kimse yatırım yapmak istemiyor. Bir işçinin bize maliyeti 800-900 dolarken, Mısır’da 250 dolar. Mısır’ın ABD ile serbest ticaret anlaşması var. Şimdi yatırımı nerede yaparsınız? Bangladeş, Hindistan’ı saymıyorum bile. Portekiz, Yunanistan’daki firmalar bile sipariş alıyor. Ekim ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre dolar yüzde 9 artmış görünüyor. Bu küçük bir artış. Ama değer bazında duvara toslayacağız.” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Yeni İzmir gazetesi)