Arama
Servisler
Sosyal Medya

Nijerya’nın tekstil sektörü nasıl çöktü?

Bir zamanlar Afrika’nın en güçlü tekstil endüstrisine sahip olan Nijerya, bugün Çin’in ucuz tekstil ürünleri karşısında adeta çöküş yaşıyor. 1990’larda 150’yi aşkın fabrikayla yüz binlerce kişiye istihdam sağlayan sektör, şimdilerde ayakta kalmaya çalışan birkaç tesisten ibaret.

Bir zamanlar Afrika'nın en güçlü tekstil endüstrisine sahip olan Nijerya,

Nijerya Tekstil Üreticileri Birliği (NTMA) Başkanı Hamma Ali Kwajaffa, “Kaduna’dan Kano’ya, Lagos’tan Onitsha’ya kadar her yerde faal tekstil fabrikalarımız vardı” diyerek geçmişin ihtişamını anlatırken, bugünkü tablo hiç de iç açıcı değil:

– Fabrika sayısı 150’den 4’e düştü,
– İstihdam yüz binlerce kişiden birkaç bine geriledi,
– Pamuk üretimi son 30 yılın en düşük seviyesinde.

Çin faktörü

Çin’in tekstil sektöründeki hakimiyeti Nijerya’yı vurdu.

Yerel pamuk üreticilerinin temsilcisi Anibe Achimugu, “Çin tüm ham maddeleri kendi üretiyor, bu yüzden çok daha ucuza mal ediyor” diye konuştu.

Hükümetin başarısız politikaları

Altyapı yetersizliği nedeniyle fabrikaların jeneratörle çalışmak zorunda kalması üretim maliyetlerini yüzde 40 artırıyor
ve Çin’le rekabet iyice zorlaşıyor.

1997’de uygulamaya konulan yüzde 10’luk tekstil ithalat vergisi yerel üreticilere ulaşmadı.

2023’te açıklanan 3.5 milyar dolarlık kurtarma paketi ise hala hayata geçirilemedi.

Nijerya Tekstil Üreticileri Birliği (NTMA) Başkanı Kwajaffa, “Bu fonları beklemek Godot’yu beklemek gibi” ifadesini kullandı.

Pamuk üreticileri de umutsuz

Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Achimugu son durumu “2024-25 sezonu bildiğim en kötü dönem oldu” sözleriyle özetlerken, ülkenin Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi’ndeki üyeliğini de aidatları ödeyemediği için kaybettiğini belirtti.

Ekonomist Dr. Ngozi Okonjo, “Nijerya’nın tekstil endüstrisini kurtarmak için acil önlem paketi şart. Aksi takdirde bu sektör tamamen yok olacak” uyarısında bulundu.

Hükümet, tekstil sektörünü kurtarmak için yeni bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını, önümüzdeki haftalarda somut adımlar atılacağını duyurdu. Ancak sektör temsilcileri, “Artık çok geç olabilir” endişesini taşıyor.