Arama
Servisler
Sosyal Medya

İşsiz kalan iki işçiden biri tekstilden

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sektörün 2022 yılına kıyasla 233 bin 789 kişilik istihdam kaybı yaşadığını, aynı dönemde sanayi istihdamındaki toplam kaybın 438 bin 628 kişi olduğunu belirterek, “Sanayide istihdam edilip ayrılan ya da işsiz kalan her 2 çalışandan 1’i tekstil ve konfeksiyon sektöründen ayrılmış.” dedi.

Ege Hazır Giyim ve

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sektörde toparlanma beklentilerine ilişkin tahminlerin tutmadığını söyledi.

Ege İhracatçı Birliklerinin 2024 değerlendirme toplantısında konuşan Sertbaş, “Sene başında yaptığımız tahminlerde toparlanmanın yılın son çeyreğinde olmasını bekliyorduk. Ancak ana pazarımız Avrupa’daki durgunluğun beklenenden uzun sürmesi sonucu toparlanma beklentilerimizi 2026 başına ertelemek durumunda kaldık.” dedi.

Pandemi sonrası açılma dönemindeki siparişleri arar hale geldiklerini kaydeden Sertbaş, sektörün gerileme döneminde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

‘İşsiz kalan iki kişiden biri tekstilden’

“Pandemi sonrası sektörün artan ihracatı maalesef son yıllarda düşüş trendinde. Türkiye geneli hazır giyim ihracatımız 2023 yılında 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti, bu seneyi ise yüzde 7 düşüşle 17,9 milyar dolarla kapatıyoruz. EHKİB olarak geçen seneye göre ihracatımızı az da olsa artırdık, dolar bazında yüzde 4 artışla 1 milyar 388 milyon dolar ihracat yaptık. Her ne kadar toplam ihracatımızı korumaya başarabilsek de artan maliyetlerimiz nedeniyle sektörde karlılık düştü. Sektörümüz tekstil ile beraber bundan yaklaşık 2 yıl öncesinde 1,2 milyon kişiye istihdam sağlıyordu. En güncel SGK rakamlarına göreyse (Ağustos 2024) zirveyi gördüğümüz 2022 yılına kıyasla 233.789 kişilik istihdam kaybı yaşadık. Aynı dönemde sanayi istihdamındaki toplam kayıp 438.628 kişi. Yani, sanayide istihdam edilip ayrılan ya da işsiz kalan her 2 çalışandan 1’i tekstil ve konfeksiyon sektöründen ayrılmış.” dedi.

‘Kapasite kullanımı düştü’

EHKİB Başkanı Burak Sertbaş

Üretim düşüşü nedeniyle şirket kapanmaları ve konkordatoların arttığını belirten Sertbaş, “İhracatımızın düşmesiyle kapasite kullanım oranımız yüzde 84’lerden yüzde yüzde 77 seviyelerine gerilemiş durumda.” diye konuştu.

Asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Sertbaş, şunları söyledi:4

‘Rakiplerimize göre yüzde 40-50 daha pahalıyız’

“Her zaman savunduğumuz gibi burada önemli olan insanlarımızın alım gücünün korunması yoksa 2 ay sonra bu tutarda açlık sınırının altında kalması halinde başa dönmüş oluruz. Rakip ülkelerle kıyaslandığında son dönemde artan maliyetlerimiz nedeniyle rakiplerimize göre yüzde 40-50 daha pahalıyız. Aslında Ortadoğu’daki savaş nedeniyle Asya’dan Avrupa’ya tedarik zincirinde yaşanılan sıkıntılar bizim gibi Avrupa’ya yakın konumda bulunan ülkeler açısından avantaj yaratıyor fakat ülkemizdeki maliyetlerin rakiplerle kıyaslandığında yüksek olması bu avantajı tam manasıyla kullanmamıza engel oluyor. Burada en büyük rakibimiz ucuz işçilik gücü ve coğrafi konumundan ötürü Mısır. Son dönemde ülkemizden de Mısır’a çok sayıda yatırım yapan hazır giyim/tekstil firmamız bulunuyor. Bu noktada hazır giyim sektörünün potansiyeli ve ülkemiz için vazgeçilmez olduğunun altını çizmek istiyorum.”