İstişare kültürünü geliştirerek ortak akıl yoluyla sektörün öncelikli sorunlarına etkili ve sürdürülebilir çözümler getirmeye yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Veysel Memiş, bir yandan prestijli fuar katılımları, alım heyetleri ve pazarlama faaliyetleriyle yeni pazarlar kazanmaya odaklanırken, diğer yandan dış ticaret eğitimleri, sürdürülebilirlik raporları ve yeşil dönüşüm projeleriyle sektörel gelişimi desteklediklerini bildirdi.
‘Türk ürünlerinin kalitesini ve lezzetini potansiyel alıcılarla buluşturuyoruz’
2024 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlerin önemli kısmının fuarlara katılım olduğunu vurgulayan Başkan Veysel Memiş, “Türk ürünlerinin kalitesini ve lezzetini potansiyel alıcılarla buluşturmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanındaki prestijli fuarlara katılarak üyelerimizin ve sektörümüzün tanıtımını yaptık. Dubai Gulfood Gıda Fuarı, Summer Fancy Food, Foodex Japonya, FHA Singapur, Worldfood İstanbul, Worldfood Moskova, SIAL Paris ve PLMA Chicago fuarlarında standımızla yer aldık. Dubai Gulfood Fuarı’na ayrıca UR-GE projemiz kapsamında bir ziyaret gerçekleştirerek sektör ihracatına katkı sağlamaya çalıştık.” dedi.
Geçen yıl alım heyeti ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin de devam ettiğini dile getiren Başkan Veysel Memiş, mart ayında Etiyopya’dan gelen bir ithalatçı grubuyla alım heyeti organizasyonu düzenlediklerini, eylül ayında İtalya’nın Salerno şehrine yönelik oldukça başarılı bir sektörel ticaret heyeti organize ettiklerini aktardı.
‘2025 yılında Dünya Bulgur Günü ilan edilmesini hedefliyoruz’
Kalitesi ve lezzetiyle öne çıkan ürünlerin tanıtım çalışmalarına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Veysel Memiş, geçen eylül ayında Bulgur Tanıtım Projesi’ni hayata geçirdiklerini, hedef pazar olarak belirledikleri Rusya’da Türk bulgurunu her yönüyle vitrine çıkardıklarını ifade etti. Başkan Veysel Memiş, “2025 yılındaki hedefimiz, global çapta tanıtım faaliyetleriyle Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Bulgur Günü ilan edilmesini sağlamaktır.” diye konuştu.
AHBİB’in 2024’te üyelerine sunduğu destekler ve projeler
AHBİB’in Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan devlet desteklerinin incelemeci kuruluşu olduğunu anımsatan Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi:
“2024 yılında AHBİB üyesi 105 firmanın 122 yetkilisinin yeşil pasaport işlemleri tamamlandı. Öte yandan, 380 yurt dışı pazar araştırması desteği, 1.239 Turquality desteği, 63 tasarım desteği, 318 yurt dışı birim kira desteği, 1.319 pazara giriş belgesi desteği, 970 fuar desteği dosyası sonuçlandırıldı. Bu desteklerin yanı sıra, küresel tedarik zinciri ve e-ihracat desteği dosyaları da Birliğimizce takip edildi. Birliğimizin eğitim, proje ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar kapsamında 152 saatlik sertifikalı dış ticaret eğitimi gerçekleştirdik. Birliğimizce tasarlanan yeşil dönüşüm konulu bir proje ile Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği almaya hak kazandık. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz Birlikte İhracat Projesi kapsamında talep eden firmalarımızın ürünlerine dair hedef pazar matris çalışmaları gerçekleştirdik. İşletmelerin sürdürülebilirlik konusunda durumlarını tespit etmek ve yol haritalarını çıkartmalarına yardımcı olmak amacıyla Sürdürülebilirlik İşletme Raporu hizmetini hayata geçirdik. 2024 yılında 60’ı aşkın konu başlığı ile hem fiziksel hem de çevrimiçi eğitimler ile üyelerimize hizmet verme gayretinde olduk.”
‘En çok bakliyat, pastacılık ürünleri ile şeker ve şeker mamulleri ihraç ettik’
AHBİB’in 2024 yılındaki ihracat performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, “Aralık ayında 197,8 milyon dolar ihracata imza atan Birliğimiz, 2024 yılında 2 milyar 51 milyon dolar değere ulaştı. 3 milyon 692 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. En fazla ihracatı bakliyat, pastacılık ürünleri ile şeker ve şeker mamulleri ürün gruplarında gerçekleştirdik. Bakliyatta 548,6 milyon dolar, pastacılık ürünlerinde 369 milyon dolar, şeker ve şeker mamullerinde 238,9 milyon dolar değere ulaştık. 2024 yılında 173 ülkede varlık gösteren Birliğimiz, 70’ten fazla ülkede ihracat hacmini artırdı. Geçen yıl en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında Irak, Suriye ve Mısır ilk üçte yer aldı. Irak’a 416 milyon dolar, Suriye’ye 130,4 milyon dolar, Mısır’a 89,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Birlik olarak ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ülkeleri incelediğimizde, Filipinler, Ruanda, Filistin, Küba, Endonezya, Nepal, Nijerya ve Angola pazarları öne çıktı.” diye konuştu.