İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen halı ve zemin kaplamaları sektörünün dünyadaki en büyük buluşmalarından birisi olan CFE Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’na 18 ülkeden 145’i yabancı olmak üzere 600 firma ve firma temsilciliği ile rekor bir katılım gerçekleşti. Afganistan, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, İran, Kazakistan, Mısır, Nepal, Özbekistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Ürdün katılımcı ülkeler arasında yer alıyor.
10 Ocak’a kadar açık kalacak
İlk kez 2023 yılında düzenlenen CFE Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı her yıl daha da büyüyor. Fuar bu yıl 120 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşiyor. 11 salonda 50 bin metrekarenin üzerinde net stant alanında yüzlerce yerli ve yabancı marka, sektördeki en son yenilikleri ziyaretçilere sunuyor. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği ve TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen fuar 10 Ocak’a kadar açık kalacak.
Açılışa yoğun katılım
Katılımcılardan ve ziyaretçilerden büyük ilgi gören fuarın açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hayri Diler, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
‘Türkiye, halı sektöründe zirveye oynuyor’
Fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye’nin halı sektöründeki başarısına vurgu yaptı ve şunları söyledi:
“Dünyanın ikinci büyük ihracat rakamını elde eden ülkemiz, halı sektöründe her geçen gün daha da ileriye yüksek rakamlara ulaşıyor. Hem yatırım, istihdam ve ihracatı arttırarak ülkemize büyük katma değer elde ediyor. Başta Amerika olmak üzere Suudi Arabistan, Irak ve İngiltere’ye halı ihracatımızı artırarak devam ediyoruz.”
Başkan Şahin’den halıcılara övgü
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantepli halı üreticisi ve ihracatçılarına övgüler yağdırdı. Başkan Şahin, “Bugün şehirlerin anasındayız. İstanbul’dayız. Bizim için çok kıymetli olan bir şehirdeyiz. Halının başkenti, Gaziantep’ten size selam getirdik. Biz Gaziantep’te, Gaziantep modeliyle çalışıyoruz. Bu gördüğünüz arkadaşların hepsinde büyük bir emek var, büyük bir yürek var. Aslanlar gibi çalışıyorlar. Günün sonunda ortaya çıkan eser, bütün dünyayı ısıtıyor. Bütün dünyaya tasarım ve iletişim merkezi olarak dönüyor. Halıyla insanlığı, sevgiyi ve iyiliği dokuyalım” dedi.
‘2025 hedefimiz 279 milyar dolar ihracat’
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise fuarın sektör için önemine değinerek şunları söyledi: “Halı sektörü bizim güzide sektörlerimizden, özellikle Gaziantep %80-85 oranında büyük bir Antep modeliyle bu başarıyı kazanıyor. Halı sektörümüz 2025 yılını artı ile kapattı. Yüzde 3-4 civarında. Türkiye’nin ihracatında 2024’te yüzde iki buçukla 262 milyar dolara imza attık hep beraber. İnşallah bu rakamı 2025 için hedefimiz olan 279 milyara ulaştırma imkanı buluruz.”
‘Dünyanın en büyük halı fuarı artık Türkiye’de’
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ise, fuarın İstanbul’da düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, “Özellikle iki ihracatçı birliğimizin bu konudaki sağduyulu davranışları, TİM Başkanımızın bu konudaki liderliği ile dünyadaki en büyük fuar artık Türkiye’de yapılıyor” dedi. Avdagiç, “İstanbul Dünya Ticaret Merkezi yönetimi olarak, İstanbul Ticaret Odası olarak bu güzel fuarın uluslararası çapta daha da gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. İnşallah bu yıl, değerli başkanımızın söylediği gibi ihracatımızı artıracağımız hayırlı, bereketli, sağlıklı bir yıl olur” şeklinde konuştu.
‘Fuar sektörün geleceğine yön verecek’
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan da açılışta yaptığı konuşmada, fuarın sektörün geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi. Başkan Kaplan, “Halının üretim merkezi Türkiye. Bu nedenle dünyanın en büyük halı fuarının da Türkiye’de olması gerektiği düşüncesi ile çıktığımız bu yolda çok büyük mesafe aldık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, bu fuar sektörümüzün geleceğine ışık tutacak ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
CFE Carpet and Flooring Expo 2025, Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı, halı dünyasına dair her şeyi tek bir çatı altında buluşturuyor.
El yapımı halı ve kilimlerden makine yapımı halılara, seccade çeşitlerinden tekstil zemin kaplamalarına kadar çok geniş bir ürün yelpazesi sergileniyor.
Sürekli artan ziyaretçi ilgisi nedeniyle bu yıl üç salon daha eklenen fuar, toplamda 11 salonda düzenleniyor.
Fuarda, sadece ürün stantları değil, sektörün geleceğine yön verecek çeşitli etkinlikler de yer alıyor.
Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve çevre dostu üretim teknikleri gibi konuların ele alındığı panellerin yanı sıra profesyonel tasarımcıların ve önde gelen firmaların yeni trendleri sunduğu sunumların da fuar kapsamında yer alıyor.
Halı ve zemin kaplama teknolojilerinin zirvesi
Sürekli artan ziyaretçi ilgisi nedeniyle bu yıl üç salon daha eklenen fuara 18 ülkeden 145’i yabancı olmak üzere 600 firma ve firma temsilciliği ile bu yıl rekor bir katılım gerçekleşti.
Afganistan, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, İran, Kazakistan, Mısır, Nepal, Özbekistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Ürdün katılımcı ülkeler arasında yer alıyor.
Fuarda, sadece ürün sergileri değil, sektörün geleceğine yön verecek çeşitli etkinlikler de yer alıyor. Carpet Talks 2025 kapsamında; sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve çevre dostu üretim teknikleri gibi konuların ele alındığı panellerin yanı sıra profesyonel tasarımcıların ve önde gelen firmaların yeni trendleri sunduğu sunumların da fuara damgasını vurması bekleniyor.
Anadolu şirketleri dünya ile buluşuyor
Geçtiğimiz yılın rakamlarına bakıldığında, Aralık 2023’te düzenlenen ilk fuarda 13 ülkeden 52 yabancı firma dahil olmak üzere toplam 400 firma yer almış ve fuar 103 ülkeden 21 bin 284 ziyaretçiyi ağırlamıştı.
Anadolu’nun dokuma tekniklerini ve kültürünü dünyaya tanıtan bu fuar, 2,8 milyar doları bulan halı ihracatının artmasında kilit rol oynuyor. Bu yıl da Anadolu’dan katılan firmaların inovatif ürünlerini uluslararası pazara tanıtması bekleniyor.
Sektörün liderlerini, tasarımcılarını ve alıcılarını bir araya getiren Carpet and Flooring Expo, sadece bir fuar değil, aynı zamanda çağın ötesine geçen yeniliklerin de başlangıç noktalarından biri.