Arama
Servisler
Sosyal Medya

2025’e yeni teşvik sistemi: Şehre özel istihdam teşvikleri geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hazırlıkları tamamlanmak üzere olan yeni teşvik sisteminin önümüzdeki haftalarda açıklanacağını söyledi. Yeni sistemle il-sektör eşleşmesinin güçlendirileceğini ve organize sanayi bölgelerindeki yatırım alanlarının sanayicilerle buluşacağını belirten Kacır, “Her şehirde kendi taşıdığı potansiyele yönelik daha güçlü istihdam teşvikleri sunacağız.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Şanlıurfa’da toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılında uygulanacak yeni teşvik sistemine ilişkin bilgiler verdi.

Teşvik sistemiyle ilgili süreci Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile tamamladıklarını belirten Kacır, sistemin önümüzdeki haftalarda açıklanacağını söyleyerek, şunları kaydetti:

‘İl-Sektör eşleşmesi güçlendirilecek’

“Yeni teşvik sisteminin ana yaklaşımı da bir yandan mevcut teşvik sisteminde ciddi etkinliği olduğunu gözlemlediğimiz emek yoğun sektörlerin genç nüfusa sahip illerde güçlü şekilde yoluna devam etmesini sağlarken, bir yandan da il-sektör eşleşmesini kuvvetlendirmek olacak. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile her bir ilin sahip olduğu ekonomik potansiyeli değere dönüştürecek yatırımlara Türkiye’de en ileri destekler, teşvikler verilecek. Bir yandan da özellikle son yıllarda hızlandırdığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, HIT-30 gibi yüksek teknoloji yüksek katma değer odaklı programları yeni teşvik sistemimizde daha etkin destekleyeceğiz.”

Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat parolasıyla kalkınma yolcuğuna daha güçlü katkı sunacak bir teşvik sistemini inşa etmeyi hedeflediklerini ifade eden Kacır, organize sanayi bölgeleri ile ilgili de önemli bir yapısal reforma gidileceğini söyledi.

‘Sanayi Alanları Master Planları açıklanacak’

Kacır, “OSB’lerde, yatırım yerlerinin sanayicilerle buluşmasını hızlandıracak tedbirler aldık. Hedefimiz, Sanayi Alanları Master Planı’nı kamuoyuyla paylaşmak. Mevcuttaki planlı sanayi alanlarımızın Türkiye’nin toplam yüz ölçümündeki payı yüzde 0,2 düzeyinde. Tüm sanayi yatırımlarının ve sahip oldukları sanayi alanlarının toplam yüz ölçümümüzdeki payının da yüzde 0,4’ün altında olduğunu gözlemliyoruz. Bunu hızla büyütmemiz lazım.” diye konuştu.

Kacır, OSB’lerin ve endüstri bölgelerinin kuruluş süreçlerini ve yatırımcılarla yatırım yerlerinin buluşmasını hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Şehre özel istihdam teşvikleri geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman bakanlıkları ile tüm paydaşlardan çok kapsamlı veri setleri alarak Türkiye’nin gelecek 30 yıllık sanayi alanları yaklaşımını somutlaştırmaya çalıştıklarını belirten Kacır, Samsun-Adana- Mersin hattı için de bunu yakında ilan edeceklerini bildirdi.

Burada en önemli hedeflerden birinin de raylı sistemlerle entegre OSB’ler kurmak olduğunu vurgulayan Kacır, “Bu hem rekabet gücümüz hem de Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi açısından bizim için temel bir öncelik. Mevcut sistemde özellikle 6. Bölge’de istihdam teşvikleri çok etkin çalışıyor ama önümüzdeki dönemde bu sektör-şehir eşleşmesini daha güçlü kılarak, her şehirde kendi taşıdığı potansiyele yönelik daha güçlü istihdam teşvikleri de sunacağız. Böylelikle hiç kimsenin dezavantajlı olmadığı, herkesin kendi değerini bir şekilde kıymetlendirebildiği bir sistemi şehirlerimize, ülkemize kazandırmış olacağız.” dedi.